Saksofonista, kompozytor, aranżer

Moja muzyczna podróż zaczęła się dawno, dawno temu i szczęśliwie trwa do dziś... Witaj w moim świecie...

Osiągnięcia artystyczne

Ukończył Wydział Kompozycji, Aranżacji, Edukacji i Jazzu, Instytut Jazzu i Muzyki Rozrywkowej na Akdemii im Karola Szymanowskiego w Katowicach, Państwową Szkołę Muzyczną II st. im. Fryderyka Chopina w Warszawie na Wydziale Jazzu, a także Państwową Szkołę Muzyczną I i II st. im Karola Szymanowskiego w Płocku.
Zdobywca nagród Grand Prix Europejskich Integracji Muzycznych 2009 wspólnie z Roksaną Vikaluk oraz Festiwalu Aranżator 2010 z zespołem Joinmakers odbywających się w Żyrardowie. Nagroda Grand Prix festiwalu „Fama 1999” dla Big-Bandu pod kierownictwem Włodka Pawlika.Otrzymał wyróżnienie indywidualne dla solisty na festiwalu „Krzyk 94”.
2013: Udział w nagraniu płyt jako sideman:
“Piosenki Czarno-Białe” – Płyta została nagrana z okazji 100 lecia istnienia Centrum Kultury w Żyrardowie.
“Like A Jazz” Robert Kacprzycki – płyta autorska
Grand Prix na Festiwalu Piosenki Poezji Śpiewanej Bakcynalia 2013 wraz z Anną Ciaszkiewicz, autorką projektu “Ponad Mgłą”.

Projekty muzyczne

Jako muzyk studyjny współpracował z takimi artystami jak: Leszek Możdżer, Włodek Pawlik, Zbigniew Namysłowski, Hiram Bullock, Mirosław Muzykant, Joachim Mencel, Paul Anka, Janusz Stokłosa, Adam Sztaba, Robert Chojnacki, Renata
Dąbkowska, Bogusław Mec, Alicja Majewska, Irek Dudek, Wanda Kwietniewska.
Brał udział przy realizacji programów telewizyjnych „Taniec z Gwiazdami”, „Przebojowa Noc”,
„Jak Oni Śpiewają”, „Zabij Mnie Śmiechem”.
Współpracował przy nagraniach z niemiecką telewizją ARD – Markus Jaichner Orchestra.
Twórca projektu „Nostalgia” w duecie ze znanym kompozytorem Marcinem Nierubcem.
Obecnie współpracuje z Filharmonią Narodową w Warszawie, a także prowadzi prace nad przygotowaniem autorskiej płyty wraz z pianistą Zdzisławem Kalinowskim.

Michał Borowski – oficjalna strona
Michał Borowski – YouTube